Федералната търговска комисия на САЩ възнамерява да блокира  сделката за

...
Федералната търговска комисия на САЩ възнамерява да блокира  сделката за
Коментари Харесай

САЩ иска да блокира сделка на Microsoft за 69 млрд. долара

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати има намерение да блокира  договорката за 69 милиарда $ на технологичния гигант Microsoft Corp. за придобиването на водещия разработчик на видеоигри Activision Blizzard и неговите хитови франчайзи. Според регулаторния орган най-голямата договорка досега в гейминг индустрията ще разреши на Microsoft да потисне съперниците на своята конзола Xbox и бързо възходящото абонаментно наличие и бизнеса с облачни игри.

Федералната комерсиална комисия отбелязва още, че Microsoft утвърджава процедура на потискане на конкуренцията при видео игрите, в това число посредством придобиването на ZeniMax, компанията майка на Bethesda Softworks, която е добре прочут разработчик на игри. Така Microsoft реши да направи няколко от заглавията на Bethesda, в това число Starfield и Redfall, извънредни за своята конзола Xbox, макар уверенията, които е дала на европейските антитръстови органи, че няма тласък да задържа игри от конкурентни конзоли.

„ Microsoft към този момент сподели, че може и ще задържи наличие от съперниците си в игрите “, сподели Холи Ведова, шеф на Бюрото за конкуренция на ФТК. „ Днес се стремим да попречим на Microsoft да получи надзор над водещо без значение студио за игри и да го употребява, с цел да навреди на конкуренцията в голям брой динамични и бързо разрастващи се пазари на игри “, показва още тя.

Европейският съюз също стартира следствие на плануваното придобиване от Microsoft на компанията за видеоигри Activision Blizzard, опасявайки се, че сделката ще наруши честната конкуренция. „ Трябва да подсигуряваме, че остават благоприятни условия за бъдещи и съществуващи дистрибутори на компютърни и конзолни видео игри, както и за конкурентни снабдители на компютърни операционни системи “, обявиха представители на Европейска комисия, представени от " Fox News ". Те би трябвало да решат дали да одобрят договорката до 23 март 2023 година

През януари т.г. американският софтуерен колос Microsoft заяви, че ще придобие гейминг компанията Activision Blizzard в договорка за рекордните за промишлеността 68,7 милиарда $. По този метод ще стане притежател и на заглавия като Call of Duty, World of Warcraft, Starcraft и Diablo. След като договорката бъде финализирана, Activision Blizzard ще се регистрира пред Фил Спенсър, който управлява звеното Microsoft Gaming.  “Придобиването ще форсира растежа на гейминг бизнеса на Microsoft на мобилни устройства, лични компютри, конзоли и облачни платформи и ще даде принадлежности за създаване на метавселената “, показва Microsoft в формалното си изказване по случай договорката.

Мегасделката за Activision Blizzard е най-голямата за гейминг промишлеността до момента. Приходите на единствено една от игрите под шапката на разработчика възлизат на милиарди долари. Новата част от поредицата Call all of Duty: Modern Warfare II надвиши 1 милиард $ световни доходи от продажби през първите си 10 дни от стартирането на пазара на 28 октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР